God rekruttering: Narvik Karateklubb opplever god rekruttering til sporten. Foto: Monia Buyle

Yngste aktive er seks år og eldste er 69 år: – Det er ikke samme prestasjonspress som i fotball eller håndball.

Stort klubbmesterskap på Ankenes i helgen.

«Yoi», «Yoko!», «Vasari!», «Ipon!», «Nowate»…lørdag gjenlød Ankeneshallen av japanske ord og uttrykk da Narvik Karateklubb arrangerte klubbmesterskap for sine 101 medlemmer.

Ikke alle medlemmene stilte i hvit drakt og kampmodus, men imponerende 40 deltakere i alderen 6 til 47 var påmeldt til stevnet som går i stilarten Goju Ryu.

Den fascinerende og nesten mystiske kampsporten har sitt opphav fra karatens fødested, øya Okinawa. Ordet karate betyr merkelig nok «kinesisk- eller tom hånd», som skyldes den innflytelse kinesiske kampsystemer hadde på sine naboer. Det finnes et stort antall stilarter, men den som er dominerende i den lokale karateklubben, Goju Ryu, kan oversettes med hard og myk, og er en klassiker ved at den har gjennomgått færre forandringer enn de fleste andre.

Økende interesse

Karateklubbens egen Mr. Myiagi, Ben Offerbeek, kan fortelle at karate er organisert i Norges Kampsportforbund.

– Det er moro å oppleve en stadig økende interesse for sporten. Også her i byen, og det har sikkert hjulpet at karate nå står på programmet til OL i 2020, som nettopp går i sportens egen vugge, Japan. Nærmere bestemt Tokyo. Det er også en gren under ungdoms-OL i Buenos Aires i Argentina som arrangeres nå i år.

12-årige Mara Munteanu har bare trent karate i 2 år, men vant alle sine kamper. Foto: Monia Buyle

– Konkurranseidretten er organisert i et verdensforbund med hele 175 medlemsland, tillegger mesteren, Sensei Ben, mannen som startet karateklubben i Narvik i 1982. Og som er like entusiastisk i dag, 36 år etter.

Respekt

Selv om det til tider gikk en kule varmt på den 8 x 8 meter store matta, var det lite som kunne minne om det klassiske inntrykket av karate man ofte har fra film og TV. Glem Chuck Norris, Jason Statham, Steven Seagal, Bruce Lee og Jackie Chan. På Ankenes handlet det om idrettsglede, disiplin, høflighet, respekt og selvinnsikt.

Full kontroll: En estetisk stilstudie av 17-åringen Emilie Nilsen. Talentet vant både Kata og Kumite. Foto: Monia Buyle

Her er det ingen som protesterer mot de dresskledde dommerne, verken deltakere eller publikum. Men så har også alle dommerne svart belte. «Otaga ni rei» bukk og hils til motstanderen er det soleklare dogme.

For alle

Stevneleder Benedicte S. Larsen er klar på at det er barna og ungdommen som står i fokus i klubben.

– Vi kan skilte med å ha 69 medlemmer i alderen 6 til 12 år, smiler Larsen. Og mener at karate skiller seg en del fra andre idretter.

– Det er ikke samme prestasjonspress som i for eksempel håndball og fotball. Karate handler mer om å jobbe med seg selv, og det er utfordringer til alle, uansett nivå. Det eldste aktive medlemmet vårt er 69!

Stevneleder: Benedicte Larsen var øverste ansvarlig for et flott stevne. Og ble klubbmester i kamp. Foto: Monia Buyle

– Ingen tvil heller om at karate styrker motorikk, bevegelighet, koordinasjon og forbedrer konsentrasjonen, fastslår hun.

– Narvik Karateklubb er godt organisert med mange kontinuitetsbærere, den har god økonomi og dugnadsånden er stor. Jeg må bare få skryte av alle frivillige som gjør en stor innsats for klubben!

Kata og Kumite

Hun er sjøl et stjerneeksempel på at kampsporten hun lever og ånder for er en arena for alle. 26-åringen debuterte sent på matta, men har i løpet av snaut 8 år fått med seg både sølv og bronse fra NM.

– I fjor fikk jeg 3. plass i det vi kaller Kata, vil si «mønster.»#8221; Det er en simulert kampsituasjon hvor vi bruker og demonstrerer forskjellige teknikker som er satt sammen etter en nøye definert komposisjon. Kata er hjertet i de fleste karatesystemer, og anses som selve arven fra gamle dager.

– I Kumite (kamp) ble jeg gruset av en motstander som har et VM-sølv i premieskapet, innrømmer Benedicte.

– Men det var stort å komme til en superfinale. En slik karatekamp foregår mellom to motstandere. De skal benytte ulike teknikker mot hverandre: Slag, spark og tillatte kast- og feieteknikker. Teknikkene skal være sterke, riktig utført og kontrollerte.

Flotte premier: David Davidsen Aaseth og Sebastian Tarek Jakobsen var stålfornøyde med de flotte premiene alle i de yngste klassene fikk med seg hjem til premiehylla. Foto: Monia Buyle

I Ankeneshallen ble det konkurrert både i Kata og Kumite, sistnevnte kun som semikontakt, det vil si at det kun er tillatt med markering.

Godt representert

Sjefen for det svært vellykkede mesterskapet kan videre fortelle at mange av klubbens medlemmer reiser til Boden om 14 dager.

– Det er årets høydepunkt for bredden. Der møter vi motstandere fra store deler av Sverige og fra flere utenlandske forbund.

– Og vi kommer som regel hjem godt behengt med medaljer, tillegger Benedicte.

– Vi skal også sende utøvere til norgesmesterskapet som i år går i Bergen. Vi regner med å være representert med i alle fall 4 utøvere i det som er det 45. NM i rekken.

Vinnersparket: Med dette sparket gikk gullet til Anders Lorvik Navjord. Foto: Monia Buyle

Resultater Klubbmesterskap i Karate 2018

Kumite Senior Damer Åpen

 1. Benedicte S. Larsen
 2. Ann-Helen Rognsaa
 3. Marit Indahl

Kumite Senior Herrer Åpen

 1. Anders Lorvik Navjord
 2. Jan-Vegard Stokkan
 3. Thomas Kristiansen

Kata Damer Åpen

 1. Emilie Nilsen
 2. Benedicte S. Nilsen
 3. Ragni Mari Indahl Eriksen

Kata Herrer Åpen

 1. Emil Utstøl
 2. Anders Lorvik Navjord
 3. Dag Rikard Mørk

Kumite Gutter Ungdom

 1. Gøran Eidstø
 2. Emil Utstøl
 3. Niklas Angell

Kumite Jenter Ungdom

 1. Emilie Nilsen
 2. Martine Ailin Indahl Eriksen