SELVDISIPLIN: Karate handler om selvdisiplin. Her trener fra venstre: Jose V Casanovas og Ben Offerbeek. Foto:Ann-Kristin Hanssen

Tok svart belte

Jose V Casanovas er den første i Narvik Karateklubb som har klart å få svart belte. Trener Ben Offerbeek har selv svart belte, og det var han som var dommer for Casanovas. – Klart jeg er litt stolt, sier Casanovas, som til daglig er sykepleier på Narvik sykehus.

Ben Offerbeek har det som kalles for svart belte i 3. dan, og nederlenderen kom til Narvik pa grunn av kjærligheten. Cas­anovas er spansk og han traff sin kone da hun var på ferie på Mallorca. Og begge trives i Nar­vik, og vil bli her.

– Jeg har trent karate her si­den i september i 1987, og Offer­beek har vært min trener hele tiden. Jeg har bare hatt en se­song opphold da jeg var pa Mal­lorca, forteller Casanovas.

VANSKELIG

Jose V Casanovas får skryt av Offerbeek for at han har stått på og ikke gitt opp.

– Vi har hatt mange som har vært gode i klubben, men de har sluttet. Men Jose har ikke gitt opp, og etter 12 år klarte han å ta svart belte. For å klare det trenger du selvdisiplin og du må stå på, sier Offerbeek og legger ikke skjul på at det svarte bel­tet til Casanovas er fortjent.

Selve prøven var delt i to. Først skulle kan gå i 20 kamper uten pause, mens motstanderne hele tiden var opplagt. En del av hensikten var å ikke gi opp, men vise at han hadde vilje til å fort­sette. Andre del av graderingen var en sammenhengende test i to timer uten pause. Og han har trent, og trent og trent. Alt må komme automatisk.

– Jeg ble svett, sier Casanovas og smiler.

Og han er glad for å ha klart svart belte.

– Jeg føler at jeg har kommet en plass videre, og har som mål fortsatt å trene. Graden er ikke viktigst, men litt stolt er jeg, sier Jose V Casanovas.

– For meg som trener er det artig å få en svart-belte, sier Of­ferbeek.

MORO

Casanovas og Offerbeek ka­rakteriserer karate som en indi­viduell idrett, hvor du må ha selvdisiplin og stå-på-vilje. Nar­vik Karateklubb tilhører grenen av karate som heter Goju-Ryu Karate. Det betyr hard og myk karate.

– Vi liker karate og synes det er moro. Jeg liker å instruere. Planen er å skrive bok om kara­te, forteller Offerbeek.

Han og Casanovas trener 3-4 ganger i uka, og Narvik Karate­klubb består nå av over 40 styk­ker. Klubben har 20 nybegyn­nere, og den yngste er 11 år og den eldste er 51 år.

Narvik Karateklubb planleg­ger å arrangere åpent mesterskap for alle kampsporter i mars neste år. Da er det viktig at de ulike kampsportene er eni­ge om hvilke regler som gjelder og hvilket utstyr som er god­kjent.

– Dette er første gang i landet at det blir arrangert et åpent mesterskap, forteller Offerbeek.

 

Ann-Kristin Hanssen
Fremover

SVARTBELTE: Jose V Casanovas (til venstre) er den første i Narvik Karateklubb som har tatt svart belte. Trener og dommer Ben Offerbeek synes det er artig.

31oktober2000