sort_1

Kamp: Nina Jakobsen og Fredrik Mørk Røkenes er kommet langt på veien mot sort belte.
Foto: Tommy Jensen

På vei til noe s(t)ort

For gjengen i Narvik karateklubb er sort noe stort. Den fargen ønsker alle å oppnå på beltet som er festet rundt livet på karatedrakten.

– Det tar mange år og mye øvelse, sier Nils Ragnar Jenssen. Og litt av den lange veien mot sort belte gikk ti av de voksne i Narvik karateklubb da det var gradering i klubben mandag kveld.

Lang økt

For de som har kommet aller lengst mot det sorte beltet ble det en ekstra lang kveld. I to timer og 20 minutter måtte konsentrasjonen være på topp slik at prestasjonen ble god nok til opprykk. Med Ben Offerbeek som instruktør og kontrollør holdt alle seg på tå for å nå målet.

– Kroppsbeherskelse er et nøkkelord her. Med mer enn tre grove feil mister man muligheten til å rykke opp til et nytt belte. Vi må hele tiden prestere for at ting skal gå bra, sier Nils Ragnar Jenssen.

Høydepunkter underveis

Narvik karateklubb har medlemmer i et stort aldersspenn. Nylig ble de yngste i klubben gradert. Og denne gangen var det altså de voksnes tur. Den eldste som var med på graderingen var 55 år. Og for mange er karate en lang reise med nye belter som høydepunkter underveis. I årevis kjemper de seg opp beltestigen.

Ben Offerbeek har naturligvis det svarte beltet for lengst. Han har drevet med karate i Narvik i 26 år.

Spennende

Først får du hvitt belte, deretter gult, så orange, grønt, blått, lilla, lilla med brun strek, brunt, brunt med en svart strek, brunt med to svarte streker og til slutt svart farge på beltet.

– Teknikken må utføres riktig. Det er veldig motiverende og spennende. Dessuten kan man få utløp for litt aggresjon som opparbeides i hverdagen, forklarer Nils Ragnar Jenssen.